Mikrovågsugnen: Vän eller fiende?
Snabblagat i mikrougnen och inom en minut är maten varm. Jag har ingen mikrovågsugn. Jag har nämligen som tekniker förstått vad det handlar om! Mikrovågsugnar baserar på den tyska upptäckten av elektro- magnetiska vågor, som under andra världskriget användes inom kommunikationstekniken (bl a radar), men även i tilltagande utsträckning inom vapentekniken.
Det dröjde inte länge tills man upptäckte att denna teknik även är perfekt för att värma upp maten för soldaterna, snabbt och enkelt.
Efter andra världskriget erbjöds mikrovågsugnar även för privathushåll. Däremot förbjöd Sovjetunionen tillverkningen och användandet av denna teknik efter det att sovjetiska vetenskapare 1976 upptäckte, att mat som uppvärms av mikrovågor skadar blodet. Ändå förnekar fortfarande mikrougns-producenterna skadligheten och hindrade genom domstolsbeslut flera forskare att publicera sina forskningsrön. Ska det som under andra världskriget användes för krigssyfte, verkligen vara vår vän och hushållshjälpare idag? Inte för mig. Jag väntar hellre flera minuter längre tills min mat är varm, med gott samvete, med vetskap om riskerna med mikrovågsugnen använder jag spisen.
Har du en mikrovågsugn som du lagar (eller värmer) en del av din mat i? Om så är fallet är min rekomendation att genast kasta ut den från ditt kök, den har inget där att göra! Du stoppar in en köttbit full av vitaminer och mineraler mm och efter några minuter tar du ut ett stycke bestrålat totalt dött kött, inte värt att kallas mat!
Här ett dokument som förklarar problemet!
Varför förbjöd Sovjetunionen mikrovågsugnen?
Se detta dokument!
Är mikron farlig för din hälsa?
Se detta dokument!